Rekordok döntése a Quintessence (VIII.) Pálinkaversenyen!
Az impozáns mintaszám mellett rekord hazánkban a 433 nevezett kereskedelmi tétel és az is, hogy érkezett versenyminta Magyarországon kívül Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Németországból, Lengyelországból, Törökországból és Kínából is. A nevezett pálinkák és párlatok 264 nevezőtől, 151 településről származnak. A pálinkák és párlatok értékelésére január 12‒13-án került sor Ongán.
A kétnapos zsűrizés során a 28 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember (bizottsági, gyors és szárazpróba zsűri tagok vegyesen) értékelt, de olykor 10 bíráló mondott véleményt a pálinkáról. A bíráló lapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes szoftver programjának segítségével bírálónként kerültek kitöltése. Ha nem volt konszenzus, vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozott a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcszsűrihez került a versenyminta: Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot töltött ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. Az éremhatárok a következők voltak: arany 18‒20 pont, ezüst 16‒17 pont, bronz 14‒15 pont.
A zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 195 (14,7%), ezüst oklevelet 349 (26,5%), míg bronz oklevelet 400 (30,3%) pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 33 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 31 kategória győztes minta volt. Az 1318 nevezett és lebírált mintából 433 volt a kereskedelmi tételek száma, 552 a bérfőzők és 333 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.
A nagyaranyérmes, champion pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai január 20-án 18.00 órától, Lillafüreden, a Palotaszállóban választják ki a közönségdíjas pálinkát. A rendezvényt megnyitja: Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Ezt követően január 20-án a kereskedelmi, míg január 21-én a magán és bérfőzetett tételek ünnepélyes eredményhirdetésére kerül sor Lillafüreden, a Palotaszállóban, ahol kiderül kik voltak a legjobbak, és melyik főzde és pálinka lett az 1318 minta abszolút legjobbja. A rendezvényt mindkét nap gála és pálinkabál zárja.
Részletes program, bővebb információk:
Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba
XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása
Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása
Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában
2009.09.17. óta
1076181
látogató járt oldalainkon