English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Egészségmegõrzés: Tavaszi méregtelenítés

 

Az újra indított egészségmegõrzõ rovatunkat Gál Lászlóné védõnõ szerkeszti, írja. Célunk, hogy a mai, egyre egészségtelenebb világunkban a magunk módján felhívjuk a figyelmet néhány megelõzhetõ, kis odafigyeléssel kezelhetõ problémára.

Tavaszi méregtelenítés - hogyan kezdjünk hozzá?

 

A méregtelenítõ kúrát olyankorra érdemes tervezni, amikor az ember kicsit ki tud szakadni a hétköznapokból, alacsonyabb fokozatra tud kapcsolni, alkalmat tud találni a lazításra, pihenésre is. A legnagyobb fizikai vagy szellemi megterhelések idején semmiképpen sem szabad böjttel, méregtelenítõ kúrával gyötörni a szervezetet. Sokan vannak, akik a diéta drasztikus módjára esküsznek, és néhány napon keresztül semmiféle ételt nem vesznek magukhoz, csak folyadékot fogyasztanak. Ez a teljes táplálékmegvonás azonban veszélyes is lehet, az orvosok semmiképpen sem javasolják. A szervezetnek mûködései ellátásához feltétlenül szüksége van bizonyos tápanyagokra: fehérjékre, szénhidrátra, esszenciális zsírsavakra, vitaminokra, ásványi anyagokra... Ha ezekbõl a minimális mennyiséget sem biztosítjuk a számára, annak rosszullét, hányinger, teljes kimerültség lehet a következménye.

 

Sokan a gyors fogyás reményében vállalják, hogy napokon keresztül szinte egyáltalán nem esznek. Ezek a remények azonban utólag mindig szertefoszlanak, sõt, megbosszulják magukat. "Amikor az ember nem vesz magához táplálékot, a szervezet elsõként nem a zsírokat bontja le, hanem vizet veszít. Ilyenkor nem a zsírpárnák vékonyodnak, hanem csak az izomtömeg csökken. Amikor pedig újra tápanyaghoz jut a szervezet, gyorsan visszaépíti, amit a táplálékhiány idején elveszített, és még további zsírraktárokat is képez" (jojó effektus). Mivel szervezetünknek megvan a saját méregtelenítõ rendszere, ajánlatos ezeket megerõsíteni. A májunk, vesénk, tüdõnk, bõrünk részt vesz ebben, segítsük munkájukat! A bõr a szaunával, testmozgással; a vesék a megnövelt folyadékbevitellel; a máj a táplálékok megvonásával; a belek rostpótlással és az emésztési folyamat serkentésével; a tüdõ pedig a friss levegõn végzett testmozgással, dohányzás mellõzésével méregteleníthetõ a legegyszerûbben. Egy-két napig csak nagyon könnyû ételeket fogyasszunk, kis mennyiségben, és a szokásosnál is több folyadékot vigyünk be szervezetünkbe, hogy "átmossa" a leterhelt tápcsatornát. Ilyenkor tartózkodni kell nemcsak a nehezebb ételektõl, de a kávétól, az édességtõl, az alkoholtól, a cigarettától is. Legjobb, ha a tisztító diéta keretében ez alatt az egy-két napos idõszak alatt csak zöldségeket és gyümölcsöt, szénsavmentes ásványvizet és méregtelenítõ hatású gyógyteákat fogyaszt az ember. A tisztítókúrák nagyszerû kiegészítései lehetnek különféle méregtelenítõ hatású kezelések is: például a hidromasszázs fürdõ, a testre felvitt különbözõ pakolások, az elhalt hámsejteket a test teljes felületérõl eltávolító bõrradírozás, a különféle illóolajos arc- és testkezelések. Néhány nap alatt a szervezet csodálatos módon képes megújulni és új energiákkal feltöltõdni, ha a tisztulás lehetõségét biztosítjuk számára. Egy-két dolgot beépítve életmódunkba pedig hosszútávon javítunk egészségünkön, alakunkon, bõrünk állapotán.

 

Mire kell odafigyelnünk?

Nem szabad tehát hirtelen belevágni, legjobb ha szépen fokozatosan térünk át és szoktatjuk szervezetünket egy egészségesebb életmódhoz, hisz egyik méregtelenítésnél sem fog csoda történni, pláne nem 3 nap alatt...hiába ígérik a különféle magazinok. Kezdésnek elég, ha az alábbiak közül megfogadunk pár tippet és igyekszünk minden nap betartani belõlük annyit, amennyit tudunk.

 

- Reggelizzünk!

Igen, mindenki korán kel és rohan a munkába, van aki nem éhes még ilyenkor és kinek van kedve/ideje indulás elõtt még reggelivel macerázni...de ha elõzõ nap vásárolunk pár gyümölcsöt, joghurtot, igazán nem tart semeddig bedobni a táskába! Ebédig ellátja szervezetünket, agyunkat megfelelõ tápanyaggal, könnyebben tudunk koncentrálni a feladatokra. Aki végképp nem tud reggelizni, akkor is legyen nála valami egészséges harapnivaló, ha napközben megéhezne ahhoz nyúljon, ne csokihoz vagy péksüteményhez.

 

- Igyunk több folyadékot!

Egy nap folyamán fél liter folyadékot vesztünk csak légzés során, nem számítva a fizikai igénybevétel során leadott, kiizzadt veszteséget nézve. Dehidratálva tengetjük napjainkat, bár szervezetünk szomjúsággal jelez ha innunk kellene, legtöbbször ezt figyelmen kívûl hagyjuk vagy nem megfelelõ folyadékkal próbáljuk enyhíteni. A szénsavas, cukros üdítõk és a kávé NEM megfelelõek a folyadékpótlásra! Igyunk vizet, teát! Olcsóbb és egészségesebb is. 2-3 litert bátran igyunk meg naponta. Kimossa szervezetõnkbõl a méreganyagokat.

 

- Mozogjunk!

Napi fél órát. Ezt nem nehéz kivitelezni, elég ha pár megállót gyalog teszünk meg hazafele, használjuk a lépcsõt, vagy elmegyünk sétálni. Kiszellõzteti a fejünket és javítja az anyagcserét is. 


- Kávé helyett zöld tea!

A koffein vizet von el a szervezetbõl és lerakódásokat okoz a kötõszövetben. Helyettesítsük zöld teával, ami ugyanolyan élénkítõ hatással rendelkezik, csak sokkal egészségesebb, tele van vitaminokkal, ásványi sókkal és erõsíti az immunrendszert.

 

- Próbáljuk ki a sós fürdõt!

Tegyünk a fürdõvízhez fél kg sót, ebben pihenjünk 15-30 percig, ellazítja az izmokat, megnyugtatja a bõrt, szinte kiszippantja belõlünk a méreganyagokat! Igyekezzünk inkább fürdésre használni a sót, mintsem az ételek ízesítésére, hamar meg lehet szokni a kevésbé sós ízt.

 

- Vacsorázzunk, de ne együnk este 20h után!

Este az alváshoz már nincs szükségünk rengeteg energiára, egy könnyû vacsora ami salátát is tartalmaz tökéletes. Ne essünk abba a hibába, hogy teletömjük magunkat a nap végén, amit ilyenkor fogyasztunk el, az már sajnos zsírpárna képében fog visszaköszönni, hisz éjszaka már nem égeti el a testünk a bevitt táplálékot úgy ahogy azt kéne. Az alvás is pihentetõbb, ha szervezetünket hagyjuk végre, nem dolgoztatjuk még ekkor is.

 

- Takarítsuk meg otthonunkat az ártalmas szerektõl!

A szódabikarbóna, citrom, ecet, mosószóda, mosódió tökéletesen alkalmasak takarításra, mosásra, jelentõsen olcsóbbak és ártalmatlanabbak egészségünkre nézve, mint a hipermarketekben kapható mérgek.

 

Mit nyerünk a méregtelenítéssel?

Ez a pár tipp segíthet, hogy közelebb kerüljünk a valamikor egészségesen mûködõ szervezetünkhöz és távolabb a fejfájástól, fáradékonyságtól, elhízástól. A táplálkozásra visszatérve, nem véletlenül csak a reggelit és a vacsorát emeltem ki. Azt eszünk egész nap amit megkívánunk, a fontos, hogy ne legyen tele a fent említett mesterséges adalékokkal és ne édesség legyen! Mielõtt eszünk, igyunk meg egy pohár vizet, hamarabb jól fogunk lakni. Vásárlásnál elõszõr nem éppen berögzült mozdulatokkal tesszük majd a zöldséget-gyümölcsöt a kosárba, de amint eltelik 1-2 hét, észrevétlenül lecserélõdnek a helytelen táplálkozási szokásaink, szervezetünk kívánni fogja a számára szükséges élelmiszereket. legyünk nyitottak és igyekezzünk változatosan vásárolni, ne mindig ugyanazt együk! A méregtelenítés pozitív hatásai már pár napos kúrát követõen is észrevehetõek. Hatékonyabb lesz a táplálék feldolgozása, kiegyensúlyozottabb az anyagcsere, erõsödik az immunrendszer és javulnak a szervezet öngyógyító folyamatai. Na és persze súlycsökkenés várható, hiszen a felhalmozódott méreganyagok távozásával javul az emésztés. Kicsattanó egészség, könnyed élet, erõs immunrendszer és szép, tiszta bõr lesz a jutalma annak, aki belevág. 

Forrás: http://www.egeszsegtipp.hu

 

- szerk.: Gál Lászlóné védõnõ -

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1028723

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...