English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Iskolai csengõszó

 

Az új tanév számos új elem bevezetésével indult. A mindennapos testnevelés mellett bevezetésre került az egész napos iskola és a tanrend része lett az erkölcstan, illetve a felekezeti hittan. Az elsõ hónap elteltével lehetõség nyílik a tapasztalatok levonására.

Az erkölcstan és a hittan órák indításánál az intézmény felvette a kapcsolatot a településen mûködõ történelmi egyházakkal. A jelentkezõ tanulók órarendjéhez és a hittant oktatók idõbeosztásához igazított foglalkozási rend kialakításra került. A helyi gyakorlat szerint az érintett tanulók mind az erkölcstan órákon, mind a hittan órákon részt tudnak venni. Jelenleg két felekezet érintett a hittan oktatásban, a katolikus és a református. A görög katolikus egyház nem kérte az iskolai hittan oktatást, de az egyház képviselõivel továbbiakban is tartjuk a kapcsolatot.

 

A felajánlott körték ládákba rakása (Fotó: T. L.)Az iskola életében legnagyobb mértékben az egész napos iskola hozott változást. A felsõ tagozatot érintõ újdonság élvezi a szülõk döntõ többségének támogatását. Az új szervezési forma fogadtatásával kapcsolatban meg kell említeni, hogy a szülõk és a tanulók törvénytisztelõ és követõ magatartása példa értékûnek mondható. Az elsõ hónap tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a közös tanulás (szilencium), a délutáni foglalkozások (tanórák, mûvészeti órák, fejlesztõ- és tehetséggondozó órák) és a közösségi programok harmonikus egysége lassan kezd kialakulni.

 

Harmadikosok a városavatón (Fotó: T. L.)Szeptember, 2013 szeptembere a várossá válás napjának eseményei köré szervezõdött. Történelmi esemény részeseivé váltak iskolánk polgárai is. Iskolavezetésünk képviseltette magát a központi ünnepségek helyszínein. A nevelõtestület tagjai részt vettek az események szervezésében és lebonyolításában. A sportcentrumban megrendezésre kerülõ mûsor keretében iskolánk is bemutatkozott. A nagyszámú érdeklõdõ egy irodalmi összeállítás varázslatán keresztül betekinthetett az iskola mindennapjaiba. Az intézményben folyó mûvészeti nevelés részérõl a néptáncoktatás mutatkozott be. Az irodalmi összeállítást Kovácsné Garadnai Éva vitte színpadra, a néptánc produkciót Bárdos Zsuzsanna tanította be.

 

Negyedikesek a városavató színpadán (Fotó: T. L.)Hagyományos szeptemberi programjainkat a megszokott formában és idõpontban tartottuk meg. Diákönkormányzatunk szeptember hónap közepén hulladékgyûjtést szervezet. A több tonnányi szeméttõl mentesültek a családok. A szorgos munka eredményeként a legszorgalmasabbak komoly pénzösszegekhez juthattak. A legaktívabb osztályközösségek torta-jutalmat kaptak. A diákönkormányzat vezetõje, Molitorisz Zoltán részletes beszámolóját külön cikkben olvashatják.

Onga város elsõ szüreti felvonulásán sikeresen lépett fel a negyedik évfolyam néptánc formációja.

 

Szeptemberben hagyományosan részt vett iskolánk az Idõsek hete rendezvény megnyitóján. A köszöntõ mûsort Máté Béláné állította színpadra.

Szakács Béla és fia, Szakács Roland szabolcsi gyümölcstermesztõk egy teherautónyi körtét adományoztak az iskolánknak, amibõl az iskolaközösség valamennyi tagja részesült. Ezúton is köszönjük nekik önzetlen felajánlásukat, amivel hosszabb idõre biztosítva volt a diákok napi gyümölcs adagja elsõtõl a nyolcadik osztályig. Farkas Lászlóné jegyzõ asszonynak és az önkormányzatnak köszönjük az ingyenes gyümölcsszállítást.

Október elsõ napjaiban kegyelet teljes mûsorral emlékeztünk az aradi tizenhárom vértanú halálára. Október hónapban iskolánk névadójára, Görgey Artúrra számos izgalmas és tartalmas program lebonyolításával emlékezünk.

 

- Kovács György ig. -

 

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1028790

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...